2012-11-13 15:07:24• hírek • Szatmár.ro

Különleges fákat ültettek a Kossuth-kertben

Tizenhárom fajta fát, összesen 23 darabot ültettek ki kedden a Kossuth-kertbe. Az ültetés annak apropóján valósult meg, hogy nemrég több öreg, korhadt fát vágtak ki a parkban, ezek helyére kerültek az új csemeték. Szénási Angéla, az akció egyik kezdeményezője elmondta: minden kivágott fa helyére két növény kerül.

Október elején közel negyven fát vágtak ki a szatmáriak - főleg a családosok - kedvenc zöldövezetében, a Kossuth-kertben. A növények eltávolítását  állapotuk tette indokolttá: volt olyan, amelyiknek ágai száradtak el, volt olyan, amelyik már teljesen elhalt, s emiatt veszélyessé vált. Néhány letört faág vagy esetleg kidőlt fa már okozott fejtörést a városvezetésnek, októberben azonban eltávolították a veszélyesnek ítélt fákat. Azt, hogy mely növényeket kellett kivágni, egy környezetvédőkből, a polgármesteri hivatal szakembereiből, erdészekből álló csapat döntötte el.

Az októberi akció folytatásaként került sor faültetésre kedd délben. Szénási Angéla, a polgármesteri hivatal zöldövezetekért felelős irodájának vezetője, az ültetés kezdeményezője a Szatmár.ro-nak elmondta: a kivágáskor elhatározták, hogy minden egyes eltávolított fa helyére két újat ültetnek. Most 23-at ültettek el, a következő évben pedig további különleges növények lelnek új otthonra a Kossut-kertben. Szintén jövő évi terv, hogy tüzetesebben is megvizsgálják majd a park fáit - a gyökerektől az ágak végéig - és akkor döntenek majd esetleges újabb helyettesítésekről.

Kedden többek között selyem akácot, csavart mogyorót, cédrusokat, lombhullató fenyőt, szelíd gesztenyét, vöröslevelű dísz-szilvafát ültettek, olyan fajták képviselőit, amelyek eddig még nem voltak láthatók a Kossuth-kertben. Minden fa mellé információs tábla fog kerülni, amely a legfontosabb információkat közli  az illető egyedekről.

- Már csak abban  bízunk, hogy az elültetett fák nem esnek vandálok áldozatául - összegezett Szénási Angéla, aki szerint igazán ráfért a "vérfrissítés" a kert növény-állományára.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: